SUNUŞ
2021 yılı sağlık, eğitim, güvenlik, yoksulluk, işsizlik gibi konularda sorunlarımızın derinleşmesiyle sürüyor. Ancak üretilen politikalar ve önerilen çözümler bu sorunları çözmekten hayli uzak. Yüzeysel bakış açısı ve yapay gündem konularıyla da toplumun gördüğü zarar her geçen gün artıyor. Bu süreçte teorik konularla birlikte ülkemizin gerçek gündemiyle ilgili yazılarımızın yer alacağı, yılın ilk sayısını yayınlıyoruz.
Ocak-Şubat sayımızın dosya konusu “Post-Kemalizm ve Neo-Kemalizm”. Post-Kemalizm konusunda yazılan yazılar ve yapılan çalışmalar mevcut. Türkiye’nin bugünkü açmaza ulaşmasında hatta dibe vurmasında temel etkenlerden biri Post-Kemalist ittifakın İslamcı bir iktidarla birlikte ülkemizin geleceğine çok ciddi bir darbe vurdu. Ancak menfaat ve güç anlaşmazlıkları da bu ittifakın sonun getirdi. Bu süreçten çıkarılabilecek çok fazla ders var. Devlet mekanizmasının işleyişi, devlet kurumlarının güvenilirliği ve sistemsel krizin aşılması en önemlileri… Bu şekilde hukuk devletinin gerekleri yerine getirilebilir, toplumsal adalet sağlanabilir ve ekonomik sorunlar aşılabilir. Türkiye yeniden, anayasasında yazan “laik demokratik bir hukuk devleti” olma özelliğini kazanmak zorundadır.
Dergimizin dosya konusuyla alakalı olarak hocamız Doç. Dr. İhsan Ömer Atagenç “Post-Kemalizm Tartışmaları ve De-Kemalizasyon Üzerine” başlıklı yazısını kaleme aldı. Bu yazıyla birlikte değerlendirildiğinde birbirinin tamamlayıcısı olduğunu düşündüğüm iki yazıdan biri, benim yazdığım “21. Yüzyılda Kemalizm, Neo-Kemalizm Midir?” başlıklı yazı ile Çağlar Kuzlukluoğlu’nun kaleme aldığı “21.Yüzyılda Kemalizm Bünyesini Arayan Bir Düşünce Mi, Düşüncesini Arayan Bir Bünye Mi?” başlıklı yazıdır. Muharrem Anıl “…” başlıklı yazısıyla yazı dizisine devam etti. Gündemle alakalı olarak Ahmet Yavuz Gürler “Yeni Anayasa Tartışmaları”na eğilirken Aykut Can Kızıldoğan “Türk Ekonomisi’nin Yeniden Yapılanması İçin Gereken Adımlar”ı işaret eden iktisadi bir yazıyla katkı sağladı. Erol Özgür Abanoz ise Giorgio Agamben’den yola çıkarak olağanüstü dönemlerde alınan önlemlerin nasıl süreç içerisinde normalleştirildiğini gözler önüne serdi. Ayrıca okuyucularımızdan Ümit Yaşar Erdem “Cumhuriyetin Kuruluş Biçimi” başlıklı yazısıyla bu sayımızda yer aldı.
Başta yazılarıyla dergimize yön veren yazarlarımız olmak üzere, dergimizin dizgi ve tasarımını yapan Furkan Kayabaşı ve siz değerli okuyucularımıza yayın kurulumuz adına teşekkür ederim, keyifli okumalar dilerim.
Yeni sayıyı buradan okuyabilirsiniz.
- POLİTİKLEŞEN BEDENLER: KEMALİZM BAĞLAMINDA LGBTİ+LAR - 25 Aralık 2021
- Anlık Dergisi 19. Sayısı Yayımda! - 7 Aralık 2021
- Anlık Dergisi 17. Sayısı Yayımda! - 27 Şubat 2021